Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2014 16:56 - Мъжът, който гласува срещу присъединяването на Крим или за свободата и демокрацията в Русия
Автор: learningtogether Категория: Новини   
Прочетен: 3044 Коментари: 7 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Няма място за самостоятелно мислене в парламент, доминиран от лоялната на Путин партия „Единна Русия“, казва Иля Пономарьов.

Иля Пономарьов е единственият депутат в долната камара на руския парламент, който гласува против анексирането на Крим. И си плаща цената, разказва Ройтерс.

На 20 март 443 депутати в долната камара на парламента (Държавната дума), без него, подкрепиха анексирането на черноморския полуостров от Украйна. Ден по-късно единодушнотова стори и горната камара на парламента.

38-годишният Пономарьов е представител на центристката партия „Справедлива Русия“, но се обявява за независим.

Той казва, че е гласувал против анексирането на Крим, защото то би могло да предизвика

„широкомащабни кръвопролития в Европа“.

„То дестабилизира цялата установена система на международни отношения и международна сигурност. Сегашните ни действия предизвикват война“, казва депутатът.

Според него освен това анексирането на Крим не е в интерес на Русия, защото ще хвърли Украйна в прегръдките на бившия враг от Студената война – НАТО, а лидерите в Киев печелят от враждебността на Москва. „Единственият начин за тях да оцелеят във влошаваща се икономика е вълна от патриотични настроения. Колкото повече има доказателства за руска агресия, дори и фалшиви, толкова повече подкрепа могат да наберат“, казва той.

Русия няма ясна стратегия откакто миналия месец бе свален подкрепяният от Москва украински президент Виктор Янукович, коментира Пономарьов. „Путин заложи на Янукович, Янукович бе свален, и той сега иска да покаже, че е имал право като извърти нещата в своя полза. Отговорът на Русия на тези събития не е част от обмислена стратегия, а по-скоро реакция на събитията в Украйна. Една предимно емоционална реакция“, казва Пономарьов.

Позицията му обаче го постави в ситуацията да е

изолиран от колегите си.

Либерално-демократическата партия на популисткия лидер Владимир Жириновски поиска депутатът да бъде изгонен от долната камара на парламента заради „антидържавния“ си вот. Наложи се впоследствие високопоставен парламентарист да напомни на Жириновски, че депутатите не може да бъдат изгонени заради начина, по който гласуват.

Когато се опита да обясни решението си в „Туитър“, потребител му отвърна, че 99% от населението би искало да го разпъне на кръст.

Пономарьов казва, че гласуването миналата седмица и враждебността към него показват, че

няма място за самостоятелно мислене

в един парламент, който е доминиран от лоялната на президента Владимир Путин десноцентристка партия „Единна Русия“. „Всеки сега се страхува да действа против десноцентристите, защото се бои да не стане жертва на политическа репресия“, казва Пономарьов.

Това не е първият случай, в който физикът и бизнесмен, работил за вече закритата петролна компания ЮКОС, се е противопоставял на волята на Путин. Той организираше улични протести срещу Путин през зимата на 2011-2012 г. и бе порицан от парламента през 2012 г., защото нарече „Единна Русия“ – „партия на крадци и мошеници“, израз, въведен от друг лидер на протестите. Той имаше неприятности и затова, че не е идвал достатъчно официално облечен в парламента.

Извън парламента Пономарьов не е съвсем сам. В понеделник престижен руски държавен университет заяви, че е уволнил преподавател по философия (историка и политолог Андрей Зубов - б.ред.), който сравни действията на Москва с анексирането на Австрия от нацистка Германия през 1938 г.

Бившият собственик на ЮКОС Михаил Ходорковски, който прекара повече от десетилетие в затвора и изгуби компанията си, след като си развали отношенията с Путин, също критикува Кремъл за политиката му към Украйна.

 

Източник: БТА    




Гласувай:
4



1. анонимен - Здравей!
26.03.2014 17:41
Има много светли хора в Русия, които се противопоставят на Путин /макар тълпата да си е тълпа/.
Ето нещо на Аркадий Бабченко, публикувано в "Дневник":

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/03/25/2268199_dobre_doshul_krim_tova_beshe_posledniiat_ti_referendum/

Откакто започна тази авантюра, се сприятелих с много руснаци, които открито й се противопоставят. В тяхната блогосфера има наистина много стойностни неща по въпроса за анексията на Крим. Така че не само Пономарьов и Зубов са белите врани. Можеш да добавиш и солиста на "Машина времени", както и много други.
цитирай
2. learningtogether - Радвам се, че е така !
26.03.2014 17:47
Сигурен съм, че е така ! Мисленето е основният признак, който ни отличава от животните. Неведоми са пътищата му, но точно тези различия ни правят индивиди не, а личности. И е естествено да имаме свое мислене, свое мнение, което често е различно от останалите. Защото уеднаквяването, унифицирането на мисленето, на мислите, води до застой не само на личността, но и на обществото !
(Защо ли ми се натрапва една асоциация със застояла вода?)
цитирай
3. dolce - и всички
27.03.2014 21:25
и всички тези бели врани са скрити евреи нали
и "демократично" мислещи как да продадат родината си
също като нашите гадове
цитирай
4. learningtogether - Първо, да кажа,
27.03.2014 21:59
аз нямам нищо против евреите.
Иначе има и някои наши хора, които гледат как да продадат или вече продали себе си, съгласен съм.
А според теб, имало ли е германци неодобряващи Хитлер през 30-те години, и те според теб "демократи" или "антифашисти" или "предатели на немското", или що да са ?
Или тук няма никаква аналогия?
цитирай
5. dolce - ами
28.03.2014 00:08
след като са били несъгласни с Хитлер /и са се борили/ по някакъв начин с него са определени като антифашисти. Апропо антифашисти не са само комунисти нали?
А що се отнася до "предателите" такива виждам всеки божи ден по всяка от телевизиите. Предател е този който слугувайки другиму за облага предава мен и моята България. Аз нямам и не искам да имам нищо общо с тази измислена България в която живея по стечение на обстоятелствата.
цитирай
6. learningtogether - Тук,
28.03.2014 11:10
с едно съм съгласен - борилите се срещу Хитлер на времето и борещите се срещу тоталитаризма на Путин сега са "евреи" - други не могат да бъдат :)). Но дали и двата вида са "безродници" (заради аналогията) или са просто хора с гражданска позиция ?!?!
А виж не съм съгласен за "твоята България" ! България е само една за всички нас. И не може да бъде по твой образ и подобие, защото в нея живеят и други хора. Затова оценките за всеки един, работил или не за нея трябва да са общи, на всички нас. Няма как само твоята оценка да е меродавна. Най-малкото защото е субективна. Второ, бих се заинтересувал дали признава някаква логика? Като тази по-горе за аналогията ??
И много други неща още трябва да се запитаме.
цитирай
7. learningtogether - В поредния коментар
29.03.2014 21:52
получих въпрос:
кое му е тоталитарното на Путин?
Предлагам да се прочете постинга,
иначе няма смисъл да отговарям.
Каквото поиска Путин, парламента единодушно го гласува (едното изключение само потвърждава правилото), каквото поиска Путин (случая Ходорковски) съдът го отсъжда. Всички възможни власти в едни ръце. Ако това не е, какво тогава е тоталитаризъм?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: learningtogether
Категория: Други
Прочетен: 86810
Постинги: 56
Коментари: 195
Гласове: 2719
Архив