Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2014 13:10 - Къде се подготвят златните медалисти на България?
Автор: learningtogether Категория: Технологии   
Прочетен: 2253 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 04.11.2014 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   
Една статия на Мария Милкова от Нова ТВ.

Тя е човекът в нюзрума на медията, който търси историите там, където никой не подозира, че съществуват и улавя в кадър героите, които никога не възприемат себе си като такива. 

„Моят главен герой е тихият човек. Онзи, който обикновено се притеснява да говори, защото е постигнал нещо в живота си. Искам да давам думата на такива хора”, казва тя и спазва обещанието си. Това е историята именно на такъв човек, потънал в тебеширен прах, но и в светлината на най-достойната кауза – да вдъхновява и обучава другите.


Ако проследите стъпките на Теодосий Теодосиев, последното нещо, което ще помислите, е, че ще ви отведе в учебната зала, където се обучават златни медалисти по физика на световно ниво. Намираме се на ул. „Войнишка” в Казанлък, а пред нас е олющената сграда на някогашния Техникум по хидравлика и пневматика. Изоставен от години, в момента техникумът се е превърнал в единственото място, което може да приюти школата на най-добрия ни преподавател по физика.

От над 30 години Теодисий или Тео, както го наричат всички, е отдаден на една мисия – да обучава ученици. Интересът към лекциите му е толкова голям, че за да решават задачи, в Казанлък се стичат деца от цяла България. И за това те не плащат нито лев. Лекциите му са безплатни. Резултатът – медали на всяко състезание, независимо дали е национално или международно, а всичките му ученици продължават в най-престижните университети в САЩ и Великобритания.  

Но пътят към Кеймбридж и Станфорд минава през много труд, студ и тебеширен прах. Да, там все още дъската е черна и се пише с тебешир. Когато Тео врътва ключа и отваря вратата на стария техникум, попадаме не в училище, а в склад. До учебната зала на втория етаж се стига през тъмен коридор, отрупан със стари мебели, а мазилката на стените пада на шупли, издавайки, че съвсем скоро е текла вода. От тавана зеят процепи. 

„На миналия Великден бях изгребал седем кофи с вода от един кабинет, от който течеше вода на долния етаж върху осцилоскопите ми”, обяснява Тео, докато вървим към учебната зала. Тя пък е отрупана със стари кутии, които малко по-късно ще разберем, че са много важни. Заради течовете, когато вали, ток в сградата няма. А обяснението как се отопляват през зимата прилича по-скоро на задача по физика. „Един човек, ако не мърда много, произвежда 40 вата. Значи 10 души – 400 вата, 85 души, можете да си представите какво означава това. Е, и няколко малки печици, като сложим, и нещата се получават”. Къде на шега, къде не, добавя, че ако е много топло, учениците му ще се успят. „А трябва да ги събуждаме, нали сме будители все пак?”

И наистина това събуждане се получава. Международната олимпиада по физика се провежда от 44 години насам, като в нея участват 88 държави. Досега българските участници са спечелили 100 медала. За сравнение, толкова са извоювали Франция и Великобритания, взети заедно. А 70% от медалите ни са спечелени именно от ученици на Тео. Седем от всички 11 златни са в школата.

novatv.bg

Прочетете и нова статия по въпроса в следващия постинг.


 




Гласувай:
3



1. batogo - !!!:))) Поздрав!
04.11.2014 16:46
Ето такива хора ще възродят България и ще я превърнат в достойна държава. Чест ти прави, че си публикувал статията!
цитирай
2. learningtogether - @ 1. batogo - Благодаря ти!
04.11.2014 17:45
Това е един достоен човек! Познавам го лично, познавам и редица от учениците му.
Много от тях са постигнали забележителни успехи. А има и други като него.
Трябва да ги открием. Трябва да им отдадем заслуженото уважение,
но трябва и да ги подкрепим - не само морално, а с конкретни действия.
За да не изнасят на собствен гръб цялата тежест.
цитирай
3. ricochet - Браво на човека на това му се вика ...
04.11.2014 23:29
Браво на човека на това му се вика свободна воля !
цитирай
4. learningtogether - @ 3. Благодаря, че намина,
04.11.2014 23:54
На това му се вика отдаденост на благородна кауза!
Нека да има повече такива хора.
Но не трябва да се осланяме само на самаряните,
трябва и да им помагаме!
За да успяват и за в бъдеще!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: learningtogether
Категория: Други
Прочетен: 86802
Постинги: 56
Коментари: 195
Гласове: 2719
Архив