Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2013 19:26 - FraPort in Bulgaria
Автор: learningtogether Категория: Бизнес   
Прочетен: 2049 Коментари: 3 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Откриха новия терминал на летището във Варна

Инвестицията е за над 75 млн. лв.

15 авг 2013 14:09, Екип на Dnes.bg image

 

Над 150 млн. лева са инвестирани в проектирането и строителството на двата нови пътнически терминала на летищата във Варна и Бургас. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на официалното откриване на терминала във Варна.

На церемонията присъстваха много гости, сред които главният финансов директор и член на Управителния съвет на "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" Матиас Цийшанг, главният изпълнителен директор на Фрапорт Алета Фрейн фон Масенбах, министърът на образованието проф. Анелия Клисарова, кметът на Варна Иван Портних.

Общата стойност на инвестицията на компанията концесионер на двете черноморски летища "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" в терминала и свързаната с него инфраструктура е над 75 млн. лв. Вече всички пътници на Летище Варна ще се обслужват в новия терминал. 

Той е около три пъти по-голям от досегашния, като на час може да бъдат обслужвани по 1037 пътници. Сградата се простира на площ от около 20 000 кв. м., което е около 3 пъти по-голяма площ за обслужване на пътниците от стария терминал.

Новото съоръжение е проектирано така, че да отговаря напълно на нуждите на летище Варна и характерния за летището трафик.

Терминал 2 разполага с обширни зони за пристигащи и заминаващи пътници, модерни системи за обслужване на пътници и багаж, атрактивни търговски зони и комфортни открити пространства. По време на проектирането и изграждането на съоръжението работиха повече 1000 работници и служители, а изграждането и оборудването осигури поръчки на редица малки и средни фирми.

Освен терминала и прилежащата инфраструктура бяха изградени ново водоснабдяване, ново електроснабдяване,  дъждовен колектор и др. Направено беше и ново перонно осветление, както и разширение на перона.

В проектирането и строителството на терминала участваха известни в световен мащаб фирми от четири държави – България, Германия, Великобритания и Турция. Новият пътнически терминал бе проектиран от английски архитекти със съдействието на техни български колеги. Строителството на Терминал 2 беше реализирано от българо-турски консорциум за около 20 месеца, а управлението и контрола осъществи германската компания.
 
Изграждането на новия терминал е част от инвестиционната програма на концесионера. "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" спечели конкурса през 2006 г. за 35 години. Регистрираното в България дружество е 60% собственост на германската Fraport. Останалите 40% от пролетта на 2008 г. са официално на компания от групата "Химимпорт", която е собственик и на авиопревозвача "България ер".

Новият пътнически терминал във Варна е втората мащабна инвестиция на "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД във варненското летище за последната година и половина. В края на миналия февруари бе открита напълно обновената писта за излитане и кацане на самолети – инвестиция от 40 млн. лева. Същевременно концесионерът е изплатил повече от 100 милиона лева на държавата като данъци, концесионни и други такси.

Строителството на терминала в Бургас също е във финалната си фаза на изпълнение, като предстои и неговото откриване.

Автор: Радослава Христова

Dnes.bg




Гласувай:
6



1. learningtogether - Sorry,
15.08.2013 21:19
Izwinjawam se za zaglawieto na postinga, njamam kirilica.
Zatowa njama i moj komentar kym teksta,
tyrsete go w konteksta (ili w podteksta :)
цитирай
2. milenita89 - съпоставка
16.08.2013 10:33
Преди време ми се беше наложило да отида на старото летище - аз и още една приятелка посрещахме една групичка. Толкова тясно и схлупено ми се видя, сиво... Казах си, ако това е първото, което видя като турист в тази страна едва ли ще се върна пак. На откриването вчера решихме със същата приятелка да отидем да разгледаме, да сравним впечатления и спомени. Ами нищо общо с (лошите ни) спомени от старото летище. Сега вече ни посрещнаха просторни и светли зали, модерен интериор с преобладаващи стъклени елементи... наистина изискано място, от каквото града има нужда, ако искаме тези туристи да дойдат отново. Защото първото впечатление е важно, а новия терминал не е просто лъскав; удобен е. И просто в тоя момент направих разликата, съпоставката, макар че база за сравнение между минало и настояще просто няма - новият терминал е на светлинни години от стария. Просто... струвало си е - и чакането, и инвестицията, и спомените за досегашното, с които да оцениш новото и добре направеното.
цитирай
3. learningtogether - Towa za men e edin obrazec !!!
16.08.2013 19:57
Ne samo na wynshen wid,
Obrazec kak se prawi biznes, kak i kakwi inwesticii se priwlichat,
kak se opolzotworjawat inwesticiite i do kakwi rezultati trjabwa da ochakwame da stignat !
Zashtoto maj ne chesto wijdame neshto chitawo, kachestweno, chisto i chestno w tazi sfera. Towa trjabwa da ni e pytepokazatel, trjabwa da promeni mislite ni, che adjeba "wsichki sa maskari" - sledowatelno "towa che az sym maskara trjabwa da go priemate za normalno. E, ne e normalno !!!
Normalnoto, towa, koeto se sluchwa winagi w belite dyrjawi, e towa na snimkata, e towa - napisanoto w statijata! Wsichko, otlichawashto se twyrde mnogo ot gornoto, trjabwa da byde nepriemliwo za nas !!!
I nie trjabwa da go zajawim !!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: learningtogether
Категория: Други
Прочетен: 86867
Постинги: 56
Коментари: 195
Гласове: 2719
Архив