Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2010 18:22 - Екоактивисти с алтернативни нобелови награди
Автор: learningtogether Категория: Други   
Прочетен: 843 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 30.09.2010 18:23


Природозащитници от Нигерия и Бразилия, непалски активист за борба с бедността и лекарска организация от Близкия изток бяха удостоени с приз "Райт лайвлихуд"   Природозащитници от Нигерия и Бразилия, непалски активист за борба с бедността и лекарска организация с идеална цел от Близкия изток бяха удостоени с наградите "Райт лайвлихуд" (RightLivelihood.com).

Отличията са известни неофициално като алтернативни Нобелови награди, макар да нямат връзка с Нобеловия комитет. Те се връчват от базираната в Стокхолм фондация "Райт лайвлихуд".

Наградите са учредени през 1980 г. от шведския филантроп Якоб фон Юкскул като признание на достойни дела, които според него са били пренебрегнати от Нобеловия комитет.

Това са хора, които не чакат някой да направи нещо за тях, а решават сами своите проблеми, описва пред ДПА тазгодишните лауреати членът на журито Мариане Андерсон.

Нигерийският архитект Нимо Басей, който оглавява международната организация "Приятели на Земята", бе отличен "за пълното разкриване на ужаса, който производството на петрол причинява на околната среда и хората", както и за старанието му "да укрепи екологичното движение в Нигерия и по света".

Роденият в Австрия бразилски католически епископ Ервин Кройтлер пък е почетен "за живота, посветен на човешките и екологичните права на коренното население" в Бразилия, както и за "неуморните му усилия за спасяване на джунглата на Амазонка от унищожение".  
В обосновката на наградата е посочена и активната роля на Кройтлер в протестите срещу плановете за изграждане на третата по големина в света ВЕЦ Бело Монте на река Шингу в Бразилия.

Според екоактивисти проектът ще унищожи природната среда и поминъка на 40 хил. души.

Организацията "Лекари за човешки права - Израел", основана през 1989 г. от израелски и палестински медици, е удостоена с приза заради усилията си да осигури право на здравеопазване на всички хора в Израел и Палестина.

Лауреатите, избрани измежду 120 номинирани от 51 страни, ще си поделят наградния фонд от 200 хил. евро. Призовете ще бъдат връчени на церемония в шведската столица на 6 декември.

Миналата година носители на "Райт лайвлихуд" станаха новозеландката Ейлин Уеър за работата й в подкрепа на мира, Рене Нгонго от Демократична република Конго за защитата на екваториалните гори, канадецът Дейвид Сузуки за популяризирането на проблемите, произтичащи от климатичните промени, и родената в Австралия лекарка Кетрин Хемлин, помагала за лечението на жени в Етиопия.

vesti.bg


Тагове:   награди,   НОБЕЛОВИ,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: learningtogether
Категория: Други
Прочетен: 86905
Постинги: 56
Коментари: 195
Гласове: 2719
Архив